Došli su do rezultata da oni koji redovito konzumiraju voće, povrće,
čaj, kavu, orašaste plodove, čokoladu i umjerene količine crnog vina i
piva, imaju smanjeni rizik od smrti od bilo kojeg uzroka. Takva
konzumacija hrane naziva se protuupalna dijeta.
The Independent ističe da su imali 20% niži rizik od kardiovaskularnih
bolesti i 13% manji rizik od smrti uzrokovane nekom vrstom raka. Pušači
koji su slijedili takav način prehrane također su zabilježili smanjeni
rizik od kardiovaskularnih bolesti.
"Protuupalna dijeta može biti korisna i za ljude koji pate od raznih
zdravstvenih stanja", objasnila je Fran McElwaine, direktorica
Britanskog saveza zdravstvenih savjetnika.
"Budući da je upala
korijen najčešćih kroničnih bolesti povezanih s načinom života,
uključujući artritis, demenciju, neke vrste raka i kardiovaskularne
bolesti, dijeta koja smanjuje upalu može biti dobra stvar", rekla
McElwaine za The Independent.
"Postoji mnogo namirnica koje
smanjuju upalu - tamna čokolada, koja je bogat izvor magnezija, cinka i
drugih važnih minerala te crveno vino."
Iako je ova studija
provedena s velikim brojem ljudi, nutricionistica Rhiannon Lambert
upozorava da je neophodno biti oprezan pri shvaćanju prehrambenih
savjeta jer nijedan nije prikladan za sve.
"Važno je zapamtiti
da istraživanja nikada neće moći precizno predstavljati svakog
ispitanika niti njihove jedinstvene životne stilove", rekla je Lambert:
"toliko se čimbenika mora uzeti u obzir. Spavanje, razina aktivnosti,
genetika i posao samo su neki od čimbenika koji mogu utjecati na naše
zdravlje."
"Prehrana je, naravno, važna komponenta za dobro
zdravlje i dugovječnost, ali usredotočenost na hranu kao dobru ili lošu,
također ne pomaže", zaključila je Lambert.
|