„Antocijani, kao i mnogi drugi flavonoidi, imaju snažan
antioksidacijski učinak pa u organizmu djeluju zaštitno i protuupalno.
Niz istraživanja pokazao je da antocijani jačaju imunosni sustav i
smanjuju rizik razvoja srčano-žilnih bolesti i raka“, kaže klinička
nutricionistkinja doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, predsjednica
Hrvatskoga društva nutricionista i dijetetičara.
Pritom ističe da su plave namirnice samo dio spektra kojim bismo
trebali zašareniti prehranu. „Klorofil daje zelenu boju, rajčica i
lubenica su crvene zbog likopena, kukuruz je žut od ksantofila, mrkva i
marelica narančaste su zahvaljujući beta-karotenu... Popularna teorija
da treba jesti u duginim bojama poznata je od davnina. Primjerice, prema
ajurvedskoj filozofiji prehrane, u svakom obroku trebaju biti
zastupljene barem četiri boje”, navodi nutricionistkinja. |