U istraživanju britanskih znanstvenika je sudjelovalo 633
pacijenata koji pate od gihta. Znanstvenici su njihovo zdravlje
promatrali u razdoblju od godine dana.
Pacijenti koji su jeli tjedno 3 porcije trešanja su imali za
čak 35% ublažene simptome, za razliku od onih koji nisu jeli trešnje.
Jedna porcija čini 10 do 12 trešanja.
Rizik od nastanka gihta se povećava starenjem i 3 do 4 puta je češći kod muškaraca nego kod žena, a pretilost, pretjerano konzumiranje alkohola i dijabetes su najčešći faktori rizika.
Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, su također ustanovili da kada su se trešnje konzumirale u kombinaciji s lijekovima, simptomi gihta su se ublažili za 75%.
"Rezultati našeg istraživanja upućuju da konzumiranje trešanja ublažava simptome gihta", izjavio je voditelj istraživanja prof. Yuqing Zhang.
Znanstvenici vjeruju da su antioksidansi u trešnjama ti koji ublažavaju simptome gihta, a planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili koje voće također može olakšati život osobama koje pate od gihta. |